Selamat Datang Ke SK Pegoh Blogspot.Com

HEBAHAN

> Selamat Menyambut Maulidur Rasul
"Persefahaman Asas Perpaduan Ummah"
> 6 Februari 2012 -Cuti Sempena Maulidul Rasul.
> 13 Februari 2012 ,2.30 petang, Bilik Sains -Taklimat Profesional Guru-Guru SK Pegoh Kali ke-2.
>Agenda:
1. Celik Minda.
2. Taklimat Oleh Pn Norfaizah Ahmad,Guru Cemerlang SK Bukit Beringin Masjid Tanah, Melaka.
Tajuk- Pentaksiran Berasaskan Sekolah.


15 September 2009

Kisah puasa saudara baruFIKIRAN Aisyah semakin tenang selepas memeluk Islam pada Jun lalu.

"SEBELUM masuk Islam, saya sudah belajar berpuasa dengan kawan-kawan Melayu. Namun, selepas memeluk Islam pada bulan Jun tahun ini, nikmat berpuasa itu lebih dirasai.

"Walaupun terasa penat dan dahaga, saya tetap meneruskan puasa sehingga waktu berbuka," kata Nur Aisyah Mariana Abdullah, 24, kepada Kosmo! ketika ditemui di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), Kuala Lumpur.

Sebelum memeluk Islam, gadis yang berasal dari Sarawak itu mempunyai ramai kawan beragama Islam di Kolej Cosmopoint, Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur.

Dari situ, timbulnya minat Aisyah ke arah Islam selepas melihat rakan-rakannya bersolat dan berpuasa. Ajaran Islam semakin dekat di hatinya apabila dia mula bercinta dengan lelaki Melayu.

Namun, siapa sangka dunia indah yang diimpikan anak kedua daripada empat beradik itu perlu dilalui dengan pahit getir kehidupan sebelum dia memeluk Islam.


SAUDARA baru daripada pelbagai kaum tidak kekok membaca ayat-ayat suci al-Quran.

Gadis yang dahulunya beragama Kristian itu pernah hilang pertimbangan apabila teman lelaki berketurunan Melayu yang diharapkan untuk membawanya memeluk Islam mengambil keputusan untuk meninggalkannya pada April lalu.

Lebih parah, ibu bapa Aisyah juga tidak dapat menerima keinginan anak mereka untuk memeluk Islam.

Ibu bapa Aisyah tidak lagi memberinya wang pada setiap bulan sehingga dia terpaksa berhenti belajar di peringkat diploma di kolej tersebut.

Aisyah yang ketika itu terumbang ambing masih lagi beragama Kristian walaupun hatinya sudah semakin dekat dengan Islam. Dia mengakui, ketika itu dia tidak tahu kepada siapa boleh mengadu.

Dalam keadaan itu, tatkala syaitan menguasai diri, dia pernah cuba bertindak untuk membunuh diri di rumahnya di Kuala Lumpur.

Sungguhpun begitu, pintu harapan untuk bergelar saudara Islam masih lagi terbuka luas buat Aisyah apabila dia dipertemukan dengan seorang polis berpangkat Sarjan ketika operasi menyelamatkannya daripada membunuh diri.

Lelaki yang kini menjadi bapa angkatnya itu memberi Aisyah harapan, kekuatan dan semangat untuk mendekatkan diri ke arah Islam.

Polis itu kemudiannya membawa Aisyah ke Jawi bersama dua orang saksi.

Manis mengenakan baju kurung dan bertudung, Aishah kini menjadi saudara Islam, bersama-sama umat Islam yang lain mengerjakan ibadah puasa yang dituntut agama suci itu.

Aisyah tetap pasrah dan reda dengan setiap ujian yang datang. Yakin, sesukar manapun perjalanan hidup, masih ada keindahan dan kemanisan yang akan dikecapi.


"Sekarang saya menetap di Setapak Indah, Kuala Lumpur bersama dua orang rakan perempuan.

"Walaupun tanpa ditemani keluarga, saya gembira mempraktikkan Islam bersama saudara Islam yang lain. Saya memiliki ramai rakan beragama Islam yang berlainan kaum dan kami bersama-sama mengerjakan ibadah puasa," katanya yang jauh di sudut hati, masih lagi mengharapkan penerimaan keluarganya.

Ulasnya, jiwa dan fikirannya tidak lagi berkecamuk seperti dahulu. Kini, selepas tiga bulan mendekatkan diri dengan agama Islam, Aisyah berasa tenang dan lebih bersemangat untuk meneruskan hidup.

Aisyah juga memberitahu, masa terluangnya banyak diisi dengan menghadiri kelas agama di Jawi, selain bekerja separuh masa sebagai agen kosmetik dan agen insurans.

Sementara itu, bagi Mohammad Kamal Meng Abdullah, 49, pula, pertama kali berpuasa menyebabkan dia hampir-hampir pernah ingin meneguk air kerana tidak tahan dengan tekak yang terasa kering dan dahaga.

Tetapi, semua itu hanya berlaku kira-kira empat tahun lalu. Kini, Kamal atau nama asalnya Kam Chee Meng, bukan sahaja berpuasa penuh, malah tidak pernah meninggalkan solat lima waktu.

Dia yang menetap di asrama di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur bersama 11 lagi saudara Islam lain akan memastikan dirinya bangun bersahur setiap hari.

Jelasnya, dengan bersahur sahaja sudah membuatkan umat Islam memiliki pahala sunat di bulan Ramadan.

Meskipun hanya bersahur air dan kurma, Kamal mampu mengharungi puasa sehingga waktu berbuka.

Lebih membanggakan, lelaki yang berasal dari Bukit Bintang, Kuala Lumpur itu juga pandai membaca ayat al-Quran yang pendek.

Apabila diminta membaca beberapa potongan ayat al-Quran, kedengaran bunyinya pelat. Namun bacaannya tidak silap dan Kamal boleh membaca dengan tajwid yang baik.

Menurut anak keempat daripada lima orang adik-beradik itu, hatinya terbuka untuk memeluk Islam pada tahun 2005 apabila mendapati agama tersebut begitu indah.MOHAMMAD KAMAL menadah tangan dan membaca doa sebelum berbuka puasa.
Sebelum ini, Kamal pernah menganut agama Buddha dan Kristian tetapi beranggapan agama Islam adalah agama yang realistik dan sempurna.

Dia yang dahulunya bekerja sebagai tukang masak seronok mempraktikkan Islam sehingga hayatnya.

Bagi Maimunah Sher Abdullah, 53, pula, dia baru sahaja memeluk Islam empat bulan yang lalu.

Maimunah yang dahulunya dikenali dengan nama S. Minder Kaur memberitahu, pertama kali berpuasa menyebabkan dia berasa pening dan hampir-hampir pitam.

Mungkin masih belum boleh menyesuaikan diri, Maimunah sentiasa melatih dirinya dan kini ibu kepada tiga orang anak itu mampu berpuasa penuh.

Maimunah mula memeluk Islam selepas dia merasakan hidupnya kosong selepas ditinggalkan suami. Dia yang kemudiannya menetap dengan adik-beradiknya mula berminat dengan agama Islam.

Anak lelakinya, Mohd Haikal Abdullah terlebih dahulu mengambil keputusan untuk memeluk Islam sebelum berkahwin dengan gadis Melayu.

Maimunah menyuarakan hasrat untuk memeluk Islam kepada anaknya dan Mohd Haikal gembira dengan keputusan ibunya itu.

Malangnya, adik-beradik Maimunah tidak dapat menerimanya dan menghalau Maimunah keluar dari rumah.

Kini, Maimunah menetap di Segambut bersama rakan-rakan saudara Islam yang dianggapnya sebagai adik-beradiknya.


Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA
saphilla.isa@kosmo.com.my

No comments: