Selamat Datang Ke SK Pegoh Blogspot.Com

HEBAHAN

> Selamat Menyambut Maulidur Rasul
"Persefahaman Asas Perpaduan Ummah"
> 6 Februari 2012 -Cuti Sempena Maulidul Rasul.
> 13 Februari 2012 ,2.30 petang, Bilik Sains -Taklimat Profesional Guru-Guru SK Pegoh Kali ke-2.
>Agenda:
1. Celik Minda.
2. Taklimat Oleh Pn Norfaizah Ahmad,Guru Cemerlang SK Bukit Beringin Masjid Tanah, Melaka.
Tajuk- Pentaksiran Berasaskan Sekolah.


14 August 2010

Galak anak berpuasaPemilihan makanan yang betul ketika berbuka dan bersahur memastikan anak tetap sihat meskipun berpuasa. - Gambar hiasan


PUASA pada sudut bahasa bermakna menahan diri dari lapar dan dahaga, Jiika dari sudut syarak pula, puasa adalah menahan diri daripada perkara-perkara yang membatalkannya bermula dari terbit fajar sehingga masuk matahari.

Ramadan pula bermaksud membakar dan panas . Dalam i kata lain, Ramadan membakar dan menghapuskan dosa orang yang berpuasa.

Allah berfirman: ''Wahai orang-orang yang beriman telah difardukan ke atas kamu berpuasa (Ramadan) sebagaimana diwajibkan ke atas orang sebelum kamu semoga kamu bertakwa.'' (al-Baqarah: 183).

Oleh yang demikian, ibu bapa seharusnya mengambil peluang Ramadan untuk mendidik anak masing-masing melaksanakan ibadat puasa.

Bukan satu perkara mudah untuk kanak-kanak menahan diri daripada makan dan minum pada waktu siang dan ia perlu mendapat sokongan dan dorongan ibu bapa.

Mengikut keadaan semasa, anak-anak pada usia enam tahun kini sudah boleh diasuh agar berpuasa.

Ini supaya mereka membiasakan diri dengan ibadat tersebut.

Memanglah puasa bagi kanak-kanak itu tidak wajib tetapi bak kata pepatah 'alah bisa tegal biasa'.

Sekurang-kurangnya latih mereka berpuasa secara berperingkat iaitu sehingga pukul 12 tengah hari, kemudian sehingga pukul 3 petang dan akhirnya genap sehari.

Justeru, untuk merealisasikan impian tersebut, antara perkara yang perlu anda titik beratkan ialah cara penyediaan makanan mereka.

Ini penting bagi memastikan mereka tetap sihat meskipun berpuasa.

No comments: