Selamat Datang Ke SK Pegoh Blogspot.Com

HEBAHAN

> Selamat Menyambut Maulidur Rasul
"Persefahaman Asas Perpaduan Ummah"
> 6 Februari 2012 -Cuti Sempena Maulidul Rasul.
> 13 Februari 2012 ,2.30 petang, Bilik Sains -Taklimat Profesional Guru-Guru SK Pegoh Kali ke-2.
>Agenda:
1. Celik Minda.
2. Taklimat Oleh Pn Norfaizah Ahmad,Guru Cemerlang SK Bukit Beringin Masjid Tanah, Melaka.
Tajuk- Pentaksiran Berasaskan Sekolah.


09 December 2010

Tasik dunia semakin panas
KEADAAN hidupan di tasik seperti ikan dan haiwan akuatik adalah isyarat kepada tahap pencemaran dan pemanasan global

KAJIAN Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Kebangsaan (NASA) mendapati tasik-tasik yang dingin di dunia kini mengalami peningkatan suhu pada kadar lebih cepat berbanding suhu udara.

Dua saintis NASA telah menggunakan data satelit untuk memantau sejumlah 104 buah tasik di seluruh dunia. Secara purata, mereka mendapati bahawa suhu tasik-tasik tersebut telah meningkat sebanyak 1.1 darjah Celsius sejak tahun 1985.

Kadar itu meningkat dua setengah kali ganda berbanding suhu global dalam tempoh masa yang sama.CIRI menarik di Tasik Ladoga di Rusia berisiko mengalami kemusnahan akibat peningkatan suhu yang mendadak.

--------------------------------------------------------------------------------


Tasik Ladoga, Rusia dan Tasik Tahoe di Amerika Syarikat (AS) menunjukkan peningkatan suhu pemanasan yang paling ketara, kata pengarang bersama kajian, Simon Hook yang merupakan saintis di Makmal Jet Propulsion, Pasadena, California, AS.

Tasik Tahoe mengalami peningkatan pemanasan suhu sehingga 1.7 darjah Celsius sejak tahun 1985 manakala Tasik Ladoga meningkat paling tinggi iaitu sehingga 2.2 darjah Celsius.

Kajian mengenai peningkatan suhu tasik tersebut telah disiarkan dalam jurnal Geophysical Research Letters baru-baru ini.

Hook dan rakan sejawatnya menggunakan beberapa satelit dan melihat imej-imej inframerah terma tasik-tasik ketika musim sejuk dan musim panas.

Mereka turut mengesahkan perangkaan tersebut dengan membandingkannya bersama data terkumpul.


"Ia bertepatan dengan apa yang kami lihat melalui ukuran-ukuran suhu udara," kata Hook.

Para pengkaji mengakui bahawa mereka agak terkejut apabila mengetahui sesetengah tasik menunjukkan bacaan peningkatan pemanasan yang lebih tinggi berbanding suhu udara.

"Persoalan seterusnya adalah mengapa tasik-tasik itu bertambah panas dengan lebih pantas berbanding udara ataupun tanah," kata Hook.

Salah satu sebab keadaan itu terjadi adalah kerana air tasik mengambil masa lebih lama untuk sejuk berbanding tanah.

Saintis iklim NASA, Gavin Schmidt mengakui hasil penyelidikan yang dilakukan itu boleh diterima akal.BANYAK tasik dicemari sisa toksik sama ada yang dilepaskan dari kawasan kumbahan mahupun saluran pelepasan sisa kilang.

--------------------------------------------------------------------------------


Jelasnya, hasil maklumat yang diperoleh daripada kajian itu menambah satu lagi sistem penyukatan bebas bagi mengesahkan isu pemanasan global.

Secara statistik, sebanyak 11 penunjuk berbeza digunakan termasuk suhu udara, kelembapan, litupan salji, kandungan haba lautan menunjukkan pemanasan global buatan manusia manakala tiada ukuran alam sekitar menunjukkan sebaliknya, kata Pentadbiran Hidupan Lautan dan Atmosfera Kebangsaan.

Secara purata di seluruh dunia, sebanyak 41 tasik mengalami peningkatan suhu secara ketara, 59 lagi mengalami kenaikan tetapi masih belum jelas kesannya sementara hanya empat tasik yang menunjukkan penurunan suhu.


No comments: