Selamat Datang Ke SK Pegoh Blogspot.Com

HEBAHAN

> Selamat Menyambut Maulidur Rasul
"Persefahaman Asas Perpaduan Ummah"
> 6 Februari 2012 -Cuti Sempena Maulidul Rasul.
> 13 Februari 2012 ,2.30 petang, Bilik Sains -Taklimat Profesional Guru-Guru SK Pegoh Kali ke-2.
>Agenda:
1. Celik Minda.
2. Taklimat Oleh Pn Norfaizah Ahmad,Guru Cemerlang SK Bukit Beringin Masjid Tanah, Melaka.
Tajuk- Pentaksiran Berasaskan Sekolah.


05 December 2010

Legakan sakit sendi


Osteoarthritis berlaku lebih kerap apabila semakin berumur. Sebelum umur 45 tahun, osteoarthritis berlaku lebih kerap pada lelaki. Selepas umur 55 tahun, ia berlaku lebih kerap pada wanita.

PENYAKIT ini menyeksakan jutaan manusia di seluruh dunia. Arthritis adalah penyakit degeneratif (penyakit berkaitan penuaan) yang kronik dan berbeza daripada jenis sederhana sehingga ke tenat dan melemahkan.

Arthritis didefinisikan sebagai radang pada satu atau lebih sendi dan gejalanya termasuk kemerahan, bengkak, keempukan, kekakuan, rasa sakit-sakit dan kepanasan di kawasan terbabit.


Ada lebih 100 jenis arthritis termasuk osteoarthritis, arthritis reumatoid, ankylosing spondylitis, lupus dan penyakit gout.


Arthritis paling biasa ialah osteoarthritis, yang berlaku apabila rawan yang menampan hujung tulang pada sendi kita lama-kelamaan merosot. Perkataan ‘Oste’/‘Osteo’ bermakna tulang dalam bahasa Yunani.

Osteoarthritis
Osteoarthritis (OA), juga dikenali sebagai osteoartroses atau penyakit sendi degeneratif, adalah jenis arthritis paling biasa. Osteoarthritis ialah keadaan yang kronik dan mencirikan kerosakan rawan sendi. Rawan ialah bahagian sendi yang melapisi dan menampan hujung tulang dan membolehkan kita menggerakkan sendi dengan senang.


Rawan sihat sangat kuat serta anjal dan membolehkan sendi bergerak dengan licin tanpa kesakitan. Namun apabila diserang osteoarthritis, rawan menjadi rosak dan beransur lusuh dan haus. Proses melusuh berterusan sehingga sedikit saja atau tiada lagi rawan tinggal pada sendi terbabit.


Ini menyebabkan tulang bergesel sesama tulang. Dalam keadaan sedemikian, sendi anda mungkin mengeluarkan bunyi ‘krik-krik’. Kesakitan dan kekakuan dirasai adalah perkara lazim bagi penyakit osteoarthritis yang berlanjutan.Osteoarthritis lazimnya membabitkan sendi tertentu saja seperti pinggang, tangan, lutut, bawah belakang dan leher. Osteoarthritis berlaku lebih kerap apabila kita semakin berumur. Sebelum umur 45 tahun, osteoarthritis berlaku lebih kerap pada lelaki. Selepas umur 55 tahun, ia berlaku lebih kerap pada wanita.

Fakta rawan
Rawan boleh dibina semula dan ditumbuhkan semula secara semula jadi. Namun, dalam penyakit osteoarthritis, rawan dimusnahkan lebih cepat daripada ia dibina semula.


Ramai yang menghidap osteoarthritis tidak mengambil khasiat untuk rawan mereka. Kita harus membekalkan nutrien perlu kepada badan supaya ia dapat membina rawan kuat dan anjal.


Mempunyai rawan kuat dan anjal adalah langkah pertama untuk mewujudkan sendi sihat. Justeru dengan sokongan nutrisi betul, penghidap osteoartritis dapat membina dan menumbuhkan semula rawan yang haus dan lusuh.

Sokongan nutrisi untuk osteoartritis
Glukosamin dan kondroitin adalah dua sebatian nutrisi penting yang digunakan untuk rawatan osteoarthritis.


Glukosamin dan kondroitin adalah komponen semula jadi bagi tisu sendi yang sihat. Ia menjalankan tugasnya dengan membekalkan ramuan mentah semula jadi yang diperlukan rawan untuk membaiki dan membina semula dirinya dan juga menumpaskan enzim semula jadi yang merosakkan rawan itu pada mulanya.


Glukosamin ialah sejenis sebatian semula jadi yang didapati dalam rawan sihat. Glukosamin juga unsur biasa glycsoaminoglycans dalam matriks rawan dan cecair sinovial. Molekul ini digunakan dalam pembentukan dan pembaikan rawan.


Kondroitin adalah unsur glycsoaminoglycans paling banyak dalam rawan dan ia bertanggungjawab memberi kebingkasan kepada rawan. Ia bertindak sebagai ‘magnet air’. Keupayaan kondroitin memegang air memberi ketegasan kepada rawan dan bertindak sebagai ‘penyerap hentakan’.


Mengambil suplemen glukosamin dan kondroitin membantu melegakan sakit sendi, membina semula rawan, meningkatkan keanjalan, melincirkan sendi, menggalakkan tisu sambungan yang sihat dan mengurangkan kekakuan.


Pada tahun kebelakangan ini, kajian menunjukkan suplemen glukosamin dan kondroitin 2-dalam-1 jauh lebih berkesan untuk merawat osteoarthritis sederhana hingga tenat berbanding ubat anti radang yang berkuasa (celecoxib), malah jika glukosamin atau kondroitin diambil secara berasingan dan bersendirian sekalipun.

MSM – Pengiring unggul bagi glukosamin dan kondroitin untuk rawatan osteoarthritis yang berkesan
MSM (Methylsulfonylmethane), sejenis sebatian sulfur semula jadi yang ada banyak manfaat kesihatan. Ia digunakan dengan meluas bersama glukosamin dan kondroitin untuk memberi kelegaan berkesan bagi sakit sendi. Beberapa negara maju seperti Amerika Syarikat, United Kingdom, Australia dan negara di Eropah memerhatikan hasil positif secara kerap dalam rawatan osteoarthritis apabila suplemen MSM ditambah secara oral kepada terapi nutrisi glukosamin dan kondroitin.


MSM didapati dalam diet biasa manusia dan hampir semua binatang. MSM membabitkan 34 peratus sulfur, iaitu mineral keempat paling banyak dalam badan manusia. Sulfur diperlukan untuk struktur setiap sel dalam badan. Ia diperlukan untuk mewujudkan keutuhan struktur rawan sendi dan tisu sambungan seperti kulit, rambut dan kuku.


Beberapa asid amino, iaitu blok pembina bagi protein, mempunyai sulfur sebagai komponen. Hormon, enzim, antibodi dan antioksida bergantung kepadanya.


Oleh kerana badan kita menggunakan dan menghabiskannya setiap hari, sulfur mesti ditambah secara berterusan untuk mewujudkan nutrisi serta kesihatan badan optimum.


Yayasan Arthritis Amerika (The Arthritis Foundation of America) mengesyorkan kita memulakan dengan dos rendah sekadar 500 mg MSM dua kali sehari dan meningkatkan secara beransur-ansur kepada 1,000 mg MSM dua kali sehari.

Membeli suplemen
MSM kini boleh ditemui di kedai farmasi di Malaysia. Oleh itu apabila anda memilih suplemen glukosamin dan kondroitin, jangan lupa menambah MSM demi memperoleh manfaat optimum untuk sendi anda.


Tanya ahli farmasi mengenai formula glukosamin dan kondroitin 2-dalam-1 yang dipercayai bersama MSM dan ucapkan selamat tinggal kepada osteoarthritis dan sakit sendi.


Diong Swee Hoon ialah ahli farmasi bertauliah dan mempunyai beberapa tahun pengalaman bertugas di luar dan dalam negara.


Berminat mengenai penjagaan kesihatan semula jadi, beliau membabitkan diri secara aktif dalam pendidikan kemasyarakatan dan juga penyumbang rencana berkala kepada beberapa akhbar utama di Malaysia.


Artikel ini disumbangkan oleh Live-well. Untuk maklumat lanjut mengenai osteoarthritis dan sakit sendi, hubungi Live-well INFOline 03-6140 7605 (Isnin — Jumaat: 9pg – 5ptg) atau e-mel kepada info@live-well.com.my.

No comments: