Selamat Datang Ke SK Pegoh Blogspot.Com

HEBAHAN

> Selamat Menyambut Maulidur Rasul
"Persefahaman Asas Perpaduan Ummah"
> 6 Februari 2012 -Cuti Sempena Maulidul Rasul.
> 13 Februari 2012 ,2.30 petang, Bilik Sains -Taklimat Profesional Guru-Guru SK Pegoh Kali ke-2.
>Agenda:
1. Celik Minda.
2. Taklimat Oleh Pn Norfaizah Ahmad,Guru Cemerlang SK Bukit Beringin Masjid Tanah, Melaka.
Tajuk- Pentaksiran Berasaskan Sekolah.


29 July 2009

Didik anak di meja makan
-Gambar Hiasan.

MASALAH ibu bapa kurang berkomunikasi dengan anak bukan fenomena baru. Bahkan, ada ibu bapa kurang memberi tumpuan dan berbual dengan anak sehingga berasa mereka diabaikan.

Mendasari cara hidup Islam, waktu makan sekeluarga sepatutnya dijadikan ruang tazkirah atau membina peribadi anak. Ini kerana waktu makan adalah program bersahaja yang besar kesannya dalam hidup.

Adakalanya anak hilang rasa hormat terhadap orang tua kerana wujud jurang pendapat, masalah dan pandangan yang menjadikan sempadan antara dua generasi.

Mungkin meja makan boleh mengendurkan perbezaan antara anak dengan ibu bapa jika keluarga tahu cara menangani masalah.

Barangkali cara didikan terhadap anak berbeza dengan cara lama apabila ibu bapa perlu menguasai banyak ilmu.


Antara caranya ialah sikap mesra atau berkomunikasi di meja makan. Mungkin petua berikut dapat membantu ibu bapa mencari jalan penyelesaian ketika bersama anak di meja makan, antaranya:1. Tunggu orang paling tua

Jika ada ayah, suapan pertama hendaklah dimulakannya. Jika tiada ayah, emak dulu. Rahsia di sebaliknya, apabila dikekalkan begitu selama tiga bulan akan tumbuh di hati anak rasa hormat kepada yang lebih tua walaupun di luar pandangan anda. Jadi, kalau hendak tahu eadaan anak di luar pandangan anda, tengok cara dan keadaannya ketika waktu makan.2. Baca Bismillah dan guna tangan kanan

Anak tidak akan sanggup untuk memasukkan makanan ke mulut atau memegang sesuatu yang bukan haknya. Biasakan ambil masuk ke mulut dengan nama Allah dan biasakan memegang yang halal guna tangan kanan.

Melalui amalan mudah ini, roh diawasi atau dimulai syariat. Amalan ini tidak perlukan tenaga dan wang yang banyak, tetapi perlukan kesabaran serta istiqamah.3. Ambil lauk terdekat dulu

Bagi cubitan lauk pertama, ambil yang paling dekat dengan diri masing-masing. Ini kerana ia melatih anak sikap sabar.

Untuk kali kedua, tidak kisah jika hendak ambil yang jauh. Itu dikira ikhtiar untuk dapat yang lebih baik, ia mempengaruhi corak kehidupan dan bekerja.

Jika ayah atau ibu hendak membina sifat penyayang, ambil lauk pertama dan letak di pinggan anak. Memang anak akan rasa lain apabila orang tuanya berbuat begitu. Tidak mengapa jika dia tidak mahu lauk itu, tetapi apa yang penting adalah pemberian itu.

Jika anda berbuat demikian, anak juga akan mempelajari cara berkenaan dan berbuat perkara sama kepada orang lain. Sebagai ibu bapa, anda membina masyarakat penyayang di dalam rumah sendiri.

Malah untuk latih anak cintakan saudaranya yang lain, itulah waktunya yang paling tepat untuk dia belajar mengenai sesuatu yang baik mengenai cara hidup.4. Kawal suapan

Apabila mengambil makanan untuk disuap ke mulut, jangan diangkat suapan seterusnya selagi yang di dalam mulut belum ditelan.

Sesudah ditelan, baru angkat suapan seterusnya masuk ke mulut. Ia bertujuan melatih supaya mengelak daripada sifat tamak. Mencukupi apa yang ada atau lebih tepat, melatih sifat syukur atas kurniaan Allah.

Jika benar-benar dilatih, ia akan menumbuhkan sifat mulia dalam diri. Sebab makan adalah perkara yang benar-benar dilakukan dengan hati, lantas ia turut mempengaruhi roh.


No comments: